Gebruik Van Komma' S In Het Nederlands - Apostrof In De Nederlandse Spelling - Wikipedia

Uitleg Deze uitleg gaat over de komma. Een komma is een leesteken, ook wel interpunctie genoemd. Er zijn verschillende leestekens, zoals: de punt, het vraagteken, het uitroepteken, de komma, de dubbele punt en de puntkomma. Lees eerst de uitleg over punten, vraagtekens en uitroeptekens. Er zijn veel redenen om komma's te schrijven. De belangrijkste reden is dat een komma een tekst beter leesbaar maakt. Een komma geeft meestal een rustpauze aan. Te veel komma's maakt een zin juist weer minder goed leesbaar, dan is het handiger om meerdere korte zinnen te maken. Er zijn een aantal basisregels voor het gebruik van de komma. Hieronder staan de basisregels zo duidelijk mogelijk uitgelegd. Let op: over de komma's bestaat veel discussie. De belangrijkste regel: neem je even pauze, schrijf dan een komma! Rustpauze De belangrijkste regel van de komma is dat een komma een korte pauze aangeeft. Als je een zin leest en je houdt even kort pauze, dan is dat meestal de plaats van de komma. Opsomming Een komma wordt gebruikt tussen de verschillende onderdelen van een opsomming.

New york

Na de aanhef begin je overigens wel gewoon weer met een hoofdletter! Geachte mevrouw Melis, Beste mevrouw Melis, Hoi juf, Met vriendelijke groet, Hoogachtend, Groetjes, Bijstelling Een bijstelling wordt ook aangegeven met komma's. De bijstelling staat namelijk tussen komma's. In een bijstelling wordt iets gezegd over het voorafgaande zinsdeel. Het kan één woord of een woordgroep zijn. Bijvoorbeeld: Mevrouw Melis, de docent Nederlands, gaat met de fiets naar school. De beste leerling van de klas, Sander, heeft weer een tien gehaald. Maak hier alle opdrachten over het plaatsen van komma's. Voor € 12, - per jaar kun je een jaar lang alle oefeningen maken. Bestel nu!

Bij een opsomming worden komma's gebruikt tussen de delen van de opsomming. Dit geldt niet voor het laatste, daar wordt het woordje 'en' gebruikt in plaats van een komma. Tussen gelijkwaardige bijvoeglijke naamwoorden hoort ook een komma. Bij de laatste van een reeks mag ook 'en' staan in plaats van een komma. Als zinsdelen als nevengeschikt kunnen worden gezien dan komen er komma's tussen te staan. Een bijstelling staat altijd tussen komma's. Een tussenwerpsel staat altijd tussen komma's. Wanneer een persoon wordt aangesproken staat deze tussen komma's. Na de aanhef van een brief hoort een komma. Men gebruikt ook een komma als decimaalteken. Oefenen met komma's? Plaats de komma's op de goede plek in de onderstaande zinnen. Ellen eet graag fruit: kiwi banaan appel en druif. Geachte heer de Vries Middels deze brief wil ik u laten weten dat ik zeer geïnteresseerd ben. Het was erg mooi weer maar de zon scheen niet. Andere bezoekers keken ook naar: Apostrof ​ Deze uitleg is geschreven door Suze.

De apostrof (of het weglatingsteken) is een leesteken. Voor het gebruik van de apostrof bestaat een aantal Nederlandse spellingregels. Meervoud [ bewerken | brontekst bewerken] De apostrof wordt gebruikt bij de meervouds-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (De e moet klinken als /ee/. ) opa's, azalea's, ave's, ski's, auto's, accu's, baby's. Op grond van deze regel krijgen de volgende woorden dus geen apostrof. lentes (de e klinkt hier niet als /ee/. ) abonnees (voor de eind-e staat een klinker. ) procedés, communiqués (hier staat een é. ) essays, bureaus (voor de y staat een klinker. ) Genitief [ bewerken | brontekst bewerken] Apostrof en s [ bewerken | brontekst bewerken] De apostrof wordt gebruikt voor de bezits-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of op de grens van een nieuwe lettergreep. (De e moet klinken als /ee/, maar de é met accent krijgt geen apostrof. )

Chat voor

Ik hou van bananen en ik hou van appels. Tussen bijvoeglijk naamwoorden Een komma staat tussen gelijkwaardige bijvoeglijk naamwoorden. Hiermee wordt bedoeld dat er meerdere bijvoeglijk naamwoorden iets over hetzelfde zelfstandig naamwoord zeggen. Als je twijfelt of de bijvoeglijk naamwoorden gelijkwaardig zijn, dan kijk je of je ze kunt omdraaien. De lieve, kleine meid weet al veel. De kleine, lieve meid weet al veel. De saaie, vervelende, oude, stoffige en totaal oninteressante lesstof werd gelukkig heel boeiend gebracht. De vervelende, saaie, stoffige, oude en totaal oninteressante lesstof werd gelukkig heel boeiend gebracht. Tja Je zet (meestal) een komma voor of na woorden als: ach, hè, tja, nietwaar, helaas. Tja, dat is natuurlijk ook een vervelende situatie. Jij houdt van tuinbonen, toch? Helaas, dat was de laatste stroopwafel. Ook na een aanspreekvorm, gebruik je een komma. Tim, mag ik het zout? Mevrouw, mag ik u iets vragen? Brieven en e-mails In een brief of in een e-mail zet je zowel na de aanhef als na de afsluiting een komma.

De uitspraak in continentaal Spanje is gelijk aan de Engelse th, maar de meeste Nederlandstaligen spreken die eindletter als /s/ uit. Dat geeft dan: Fernández ' gedichten Eindigt de naam op een s die niet wordt uitgesproken, dan wordt ook alleen een apostrof geschreven: Charles' autoriteit Verkleinwoorden [ bewerken | brontekst bewerken] De apostrof wordt gebruikt in verkleinwoorden van woorden die eindigen op een u die klinkt als /oe/, of op een y voorafgegaan door een medeklinkerletter. haiku'tje, tiramisu'tje, baby'tje, lolly'tje, pony'tje (maar displaytje vanwege de klinker voor de y). Als een woord eindigt op a, e, o of u voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens, wordt de laatste letter doorgaans verdubbeld. (Met de e is de /ee/ bedoeld. ) De i wordt in deze positie geschreven als ie. opaatje, azaleaatje, aveetje, autootje, accuutje, skietje. Bij sommige Franse leenwoorden verandert het grondwoord: aspirientje, depootje (Groene Boekje: depotje), logeetje, machientje, sardientje (maar: souvenirtje).

Lees de uitleg over voegwoorden en maak oefeningen om voegwoorden te leren herkennen. Je zet een komma voor woorden die twee zinnen aan elkaar verbinden bij samengestelde zinnen. Dit zijn woorden als: zodat, dat, omdat, doordat, daardoor, hierdoor, maar, want enzovoorts. Ik wil graag met je trouwen, omdat ik ongelofelijk veel van je hou. Sonja heeft haar voet gebroken, daardoor kan ze de komende wedstrijden niet spelen. Wil jij het vuilnis wegbrengen, nadat je de afwas hebt gedaan? Ook als de zin met het voegwoord begint, plaats je een komma. Voordat je het lokaal verlaat, wil ik je even spreken. Nadat ik mij heb omgekleed, vertrekken we naar het restaurant. Maar, want Maar en want zijn erg bekende voegwoorden. Je zet dus ook voor maar en want een komma. Ik wilde je graag heel veel laten oefenen op, want dan gaat het spellen vast veel beter. Ik hoop dat je op mijn verjaardag komt, maar ik snap het als het niet lukt. Niet: en Voor 'en' mag geen komma worden geplaatst (de uitzondering laat ik hier weg).

Op pinterest

  • 14x beter niet doen na een keizersnede - Mama en Zo
  • Gebruik van komma' s in het nederlands je
  • Ol Forens Dames Blazer 2018 Lente Nieuwe Mode Zeven Elastische Mouw Gestreepte Jasje Vrouwen Slim Zijde Comfortabele Blazer|ladies blazers|ladies fashion blazersblazer fashion - AliExpress
  • Gebruik van komma' s in het nederlands ny
  • Gebruik van komma' s in het nederlands youtube
  • Pijn in keel en hals
  • Nederlands: Gebruik van komma's - Mr. Chadd Academy
  • Gebruik van komma' s in het nederlands nederlands nederlands
  • Hoeveel albert heijns in nederland 10
  • Gebruik van komma' s in het nederlands nl
  • Spelletjes kind 2 5 jar binks
  • Inleiding in het nederlandse recht jwp verheugt video

Tussen hoofdzinnen met een nevenschikkend voegwoord (en, maar, want) gebruik je een komma. Een hoofdzin binnen een andere hoofdzin staat tussen twee komma's. Dit hoeft niet, want er kunnen ook –gedachtenstreepjes- gebruikt worden. Een komma wordt ook gebruikt aan het einde van een bijvoeglijke bijzin. Als het om een uitgebreide bijvoeglijke bijzin gaat, dan wordt aan het begin ook een komma gebruikt. Aan het begin van een beperkende bijvoeglijke bijzin die gescheiden is van het woord waar het bij hoort staat ook een komma. Aan het begin van een lange bijzin. Er hoort ook een komma tussen een hoofdzin en een bijzin. Bij lange zinnen hoort ook een komma tussen twee persoonsvormen. Een bijzin in een bijzin hoort tussen twee komma's. Een beknopte bijzin hoort ook tussen twee komma's. Als de zin erg lang is komt tussen een beknopte bijzin en een hoofdzin een komma. Dit is ook het geval als het werkwoord uit de bijzin naast de persoonsvorm van de hoofdzin komt te staan. Komma's worden ook gebruikt bij een ondergeschikt zinsdeel, deze staat altijd tussen komma's.

Een komma, iedereen kent ze, maar waar horen ze wel en waar niet? Dát leggen we je hier uit! Er zijn twee soorten komma's. Als eerste heb je een grammaticale komma die wordt gebruikt om de structuur van de zin te verduidelijken. Bijvoorbeeld: 'Deze les is bedoeld voor leergierige, jonge mensen'. De komma geeft in dit geval aan dat het om mensen gaat die zowel jong als leergierig zijn. De tweede soort komma geeft een leespauze aan als je de tekst hardop opleest, bijvoorbeeld: 'Het gezonde sapje, wat m'n zus heel smerig vond, had mijn moeder zelf gemaakt'. Op de plekken van de komma's houd je een kleine leespauze, waardoor de nadruk van de zin komt te liggen op 'wat m'n zus heel smerig vond'. In deze zin is het grammaticaal niet nodig om een komma te gebruiken. Ja, ik wil betere cijfers! Er zijn veel verschillende situaties waarin je een komma hoort te gebruiken. In deze lijst vind je ze allemaal. Je gebruikt een komma tusesn twee hoofdzinnen zonder voegwoord. Als een van de hoofdzinnen al een komma bevat is het beter om een puntkomma te gebruiken.

Heb je vragen over dit onderwerp? Stel je vraag via de app Nog een vraag? Stel hem hier meteen!

January 10, 2023, 7:26 pm