Wat Was Er Voor Het Heelal – Wat Was Er Voor De Big Bang? | Vrt Nws: Nieuws

leuke-makkelijke-dingen-om-te-tekenen

Deze cirkels zijn volgens Penrose bewijzen van de zwaartekrachteffecten van botsingen van zwarte gaten in het vorige universum, oftewel het universum vóór de oerknal. Het is een wild idee, maar mogelijk zit er een kern van waarheid in. Wat denkt u? De PDF van Penrose's paper is te lezen op de wetenschappelijke website. Nadenken over hoe het universum is ontstaan, is natuurlijk heel fascinerend. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en speculeren over hoe het universum aan zijn einde gaat komen. Lees er hier meer over! POPULAIR OP Blijf je verwonderen ✨ Ontvang iedere vrijdag de mooiste ruimtefoto's en interessante populair-wetenschappelijke artikelen. Ontvang samen met 50. 000 anderen het gratis Scientias Magazine.

  1. Wat was er voor de Big Bang? | VRT NWS: nieuws
  2. Model
  3. Nederland

Wat was er voor de Big Bang? | VRT NWS: nieuws

  • Het huis van sinterklaas weert
  • Wat was er voor het heelal der
  • Wat was er voor het heelal van
  • Wat was er voor het heelal al
  • Wat was er voor het heelal en
wat was er voor het heelal van

Model

Terug naar Vragen over de oerknal oerknal Kort antwoord: Dat weet niemand. Langer antwoord: De oerknal wordt beschouwd als het begin van het heelal waarin wij leven. Veel vragen rond de oerknal zijn echter nog onopgehelderd. Zo is onbekend of de tijd pas bij de oerknal ontstond, of dat er vóór de oerknal misschien ook tijd was. In het eerste geval is de vraag 'wat was er voor de oerknal' natuurlijk betekenisloos. Overigens weet ook niemand precies wat tijd eigenlijk is, dus het kan nog wel even duren voordat deze vraag wordt beantwoord. Vaak wordt aangenomen dat de oerknal niet alleen het ontstaan van materie en energie vertegenwoordigde, maar ook het ontstaan van tijd en ruimte. Toch zijn er ook theorieën waarin er vóór de oerknal al ruimte bestond. Sommige natuurkundigen speculeren zelfs over het bestaan van een compleet heelal vóór 'onze' oerknal. Hoe het ook zij: áls er all iets voor de oerknal was, zullen we daar in ons heelal nooit waarnemingen of metingen aan kunnen verrichten.

wat was er voor het heelal den

Nederland

Wat dat betreft is het misschien wel een academische vraag. Terug naar Vragen over de oerknal

Ons heelal is slechts een van de waarschijnlijk oneindig vele, en de andere zijn zo ver weg in tijd en ruimte, dat alle communicatie onmogelijk is. In die theorie dijt de lege ruimte in een razend tempo uit, waardoor de afzonderlijke universa steeds verder uit elkaar komen te liggen. Andere theorieën werken met cyclische universa, die ontstaan, instorten en weer opnieuw ontstaan. Ze geven dan wel een indruk van wat er vóór de oerknal was, maar lossen het fundamentele raadsel van het ontstaan niet op: waarom er iets is, en niet niets. Het probleem is alleen naar een oneindig ver verleden verschoven. Krijgen we antwoord? Om een antwoord te krijgen, zouden we moeten weten of er andere of vroegere universa zijn. Die hebben we wel gezocht in de kosmische achtergrondstraling, maar daar kwamen geen betrouwbare resultaten uit – en dat zien we voorlopig ook nog niet gebeuren.

Wat weten we? De oerknal theorie beschrijft het heelal vanaf de tijd dat het kleiner was dan een atoom. Maar de theorie vertelt ons niet hoe of waarom het heelal is ontstaan – en al helemaal niet wat er daarvóór was. Het kan zijn dat tijd en ruimte zoals we die kennen in de oerknal tot stand kwamen. Maar dat sluit niet uit dat ze een achtergrond hebben in iets wat er voor de oerknal al was. Je zou zeggen dat er niets uit niets kan ontstaan. En een heelal dat opduikt uit het niets, kunnen we wetenschappelijk gezien niet begrijpen. Daarom nemen steeds meer kosmologen aan dat de oerknal plaatsvond in iets wat al bestond. Hun overwegingen hebben met elkaar gemeen dat ze uitgaan van een lege ruimte die altijd al bestond, en waar de wetten van de kwantummechanica heersen. Met zo'n ruimte is het mogelijk om theorieën op te stellen die misschien een antwoord kunnen geven op de vraag wat er voorafgaand aan de oerknal gebeurde. Volgens een van deze theorieën, het idee van de eeuwige inflatie, ontstaan er in de lege ruimte voortdurend universa, die uitdijen.

Met andere woorden. Voor het ontstaan van het heelal bestond het concept tijd, zoals we die nu kennen, niet. " Wat doe je dan? "Dan moet je een aantal aannames doen", zegt Decin. Eentje daarvan is gebaseerd op een eeuwenoude theorie van Euclides. Die zegt dat u tijd, de vierde dimensie dus, moet behandelen als een ruimtedimensie. Tijd wordt dan "imaginaire tijd". Hoe dit wiskundig in zijn werk gaat, is ingewikkeld. In de relativiteitstheorie wordt 'tijd' dan vermenigvuldigd met het imaginair getal "i". Daarom wordt er gesproken over "imaginaire tijd". We weten heel weinig over het ontstaan van ons heelal Imaginaire tijd Volgens Hawking heeft die "imaginaire tijd" de vorm van een gebogen oppervlakte, net zoals de aarbol. "Dit is zeer complexe materie", voegt professor Decin toe. "Als we quantumfysica en de Algemene Relativiteitstheorie combineren botsen we op de beperkingen van de wiskunde. Daarom dat we bepaalde aannames doen om dingen te proberen te verklaren, want we weten heel weinig over het ontstaan van ons heelal", aldus Decin.